bekämpa lupiner

Rensa ogräs i rabatter var veckans prio, men vi fick flera sidospår. Bland annat gav vi oss på lupinerna som pryder våra kyrkogårdar.
 
Man ska inte använda ogräsmedel. De mest populära vill man helt förbjuda inom EU då det bl a innehåller  glyfosat som dödar allt och kan påverka vattenlevande organismer.
Jag förespråkar mekanisk bekämpning, även om det ibland innebär timmar på knä för att få det snyggt.
 
Men när vi tidigare i veckan städade i en källare, kom en dunk med ogräsmedel fram från ett hörn.
Och ett av veckans sidospår var lupin-bekämpning...
 
Vi började med att klippa ner hela lupin-beståndet. Skräpet kastade vi direkt i gamla jordsäckar och fraktade sen till sopcontainern som åker till förbränning.
 
Sen sprayade jag rotstumparna med medel. Då jag inte vill få medlet på andra växter, blev en trasig hink ett bra hjälpmedel. Jag sågade av botten och använde hinken som skydd och begränsade då medlet att flyga runt på andra ställen. Lupinernas stammar är ihåliga som sugrör och medlet hamnade perfekt i stumparna.
 
Vi provade faktiskt att gräva med spade, men det gick verkligen inte då jorden var stenhård av lerjord. Jag vet att stora delar på området innehåller blålera, så ibland måste man välja sina strider.
 
På de ställen som det går att gräva, kommer jag dock go old school med spade.
 
Lupiner är fina när de blommar, helt klart. Men ett frö kan ligga 50 år i jorden innan de börjar växa till planta. En liten fördel är väl att de binder kväve i jorden.
Det finns även ettåriga sorter. Vad sägs om gula, doftande eller faluröda lupiner? De röda är faktiskt riktigt fina. Men jag tänker ändå att man bör vara aktsam.
 
 
 
Här finns länkar om lupiner, ogräsmedel och bekämpning:
Råd&Rön om ogräsmedel och dess påverkan
Natursidan bekämpa lupiner
Impecta lupinfröerNamn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

mingsgronavarld.blogg.se

trädgårdsmästare vilhelmina

RSS 2.0