när pappa är barnvakt

Medans jag lagar mat ska pappa hålla ett öga på lite. Efter en stund hör jag ungefär "Ojoj, förlåt mamma".
 
När jag kommer ut på balkongen möts jag av en geggamoja av jord i en plastlåda full med regnvatten som jag haft ute.
Dessutom har liten dragit upp alla lappar ur sina såkrukor, så nu har jag absolut ingen aning om vad som är vad.
 
Anledningen för att såkrukorna stod ute från första början, var för att dom skulle stratifieras, alltså stå kallt tills dom själva gror.
 
I ett tappert försök att rädda eventuella frön, har jag silat all gegga till en folieform och får nu hoppas att inte alla frön var små som sandkorn och gick igenom silen.
Jag får vänta och se helt enkelt.
 
  

ympa äppelträd

Så kom dagen som jag verkligen sett fram emot. Vi har ympat äppelträd!
 
Tidigare i år fick vi välja oss några grundstammar. Jag tog A2 och P60, men fick byta till mej A2 då jag helt enkelt ångrat mej om P60.
Som ympris beställde jag Socker miron, Dottevik-Inga, Lepa melonäpple och Kramfors.
 
Har nu ympat Dottevik. Det var lite trix att dra fina snitt på riset då den var så liten och tunn och roten tjockare och segare än jag trodde. Kanske går det bättre nästa gång.
 
Efter planteringen ställde vi ut våra krukor så naturen får ha sin gång, så de vaknar och växer med övrig grönska.
Hoppas verkligen dom tar sej så jag får fina träd att plantera hemma till hösten =)!
 
 

jordgubbar

Jordgubbar (Fragaria × ananassa) måste ju det somrigaste jag vet!
Har man ett land - eller ska anlägga ett nytt - finns det lite att tänka på.
 
Till att börja med bör man få bort allt ev. ogräs. Endera plockar man bort det som finns, eller så måste man kanske lägga jorden i träda en säsong. Med träda menas att man gräver om i jorden lite så ogräsrötterna störs, sen täcker man över med svart plast/markduk minst tre månader eller tills man ser att jorden ser bra ut. Växterna under plasten/duken dör av ljusbrist men alla bra ämnen finns kvar i marken. Inga kemikalier, bara tålamod.
 
Sen väljer man en sort jordgubbar som man tycker om. Att rekommendera är att läsa på lite om olika sorter och kanske välja en sort som är resistent mot t. ex gråmögel.
 
Vid plantering ska man ha 30-40 cm mellan varje planta och minst det dubbla mellan raderna.
 
När det sedan gått fyra-fem år är det dags att byta/föryngra plantorna. Detta gör man för att hela tiden får stora fina bär. Har man t. ex plantor vars bär är små och blaskiga i smaken, kan det vara daga för förändring.
 
Vill man passa på så kan man byta sort.
Har man plantor som man trivs med kan man stegvis göra så här:
Istället för att låta plantan gå i blom, plockar man bort alla blommor, då satsar plantan på skjuta nya revor/skott istället. Dessa tar man reda på och planterar försej tills man har ett gäng som räcker till nya landet. Sen tar man bort alla gamla plantor och sätter de nya.
 
Min lärare i trädgårdsodling sa en gång, att ska man flytta ett land kan man lika gärna passa på att samtidigt byta plantor.
 
Kan man, så bör man anlägga sitt jordgubbsland i en backe/sluttning, gärna lite blåsigt. Detta är så vatten kan rinna undan och blåsten förhindrar gråmögel. Även det stora avståndet mellan plantorna är för att minska spridning av mögel och skadeinsekter.
 
Skulle man ha otur och få skadeinsekter kan man spraya med såpvatten (ev. köpa starkare medel om det behövs) sen får man upprepade gånger spraya. Var noga med att lyfta på bladen så vätskan kommer åt överallt. Spraya även på en mulen dag, annars kan bladen brännas av solens strålar.
 
Vill man, kan man klä gången mellan plantorna med markduk, halm eller flis. Man stoppar då ogräs och revorna får inte fäste och sprids lika lätt.
 
Lycka till =)!

mingsgronavarld.blogg.se

trädgårdsmästare vilhelmina

RSS 2.0