jordgubbar

Jordgubbar (Fragaria × ananassa) måste ju det somrigaste jag vet!
Har man ett land - eller ska anlägga ett nytt - finns det lite att tänka på.
 
Till att börja med bör man få bort allt ev. ogräs. Endera plockar man bort det som finns, eller så måste man kanske lägga jorden i träda en säsong. Med träda menas att man gräver om i jorden lite så ogräsrötterna störs, sen täcker man över med svart plast/markduk minst tre månader eller tills man ser att jorden ser bra ut. Växterna under plasten/duken dör av ljusbrist men alla bra ämnen finns kvar i marken. Inga kemikalier, bara tålamod.
 
Sen väljer man en sort jordgubbar som man tycker om. Att rekommendera är att läsa på lite om olika sorter och kanske välja en sort som är resistent mot t. ex gråmögel.
 
Vid plantering ska man ha 30-40 cm mellan varje planta och minst det dubbla mellan raderna.
 
När det sedan gått fyra-fem år är det dags att byta/föryngra plantorna. Detta gör man för att hela tiden får stora fina bär. Har man t. ex plantor vars bär är små och blaskiga i smaken, kan det vara daga för förändring.
 
Vill man passa på så kan man byta sort.
Har man plantor som man trivs med kan man stegvis göra så här:
Istället för att låta plantan gå i blom, plockar man bort alla blommor, då satsar plantan på skjuta nya revor/skott istället. Dessa tar man reda på och planterar försej tills man har ett gäng som räcker till nya landet. Sen tar man bort alla gamla plantor och sätter de nya.
 
Min lärare i trädgårdsodling sa en gång, att ska man flytta ett land kan man lika gärna passa på att samtidigt byta plantor.
 
Kan man, så bör man anlägga sitt jordgubbsland i en backe/sluttning, gärna lite blåsigt. Detta är så vatten kan rinna undan och blåsten förhindrar gråmögel. Även det stora avståndet mellan plantorna är för att minska spridning av mögel och skadeinsekter.
 
Skulle man ha otur och få skadeinsekter kan man spraya med såpvatten (ev. köpa starkare medel om det behövs) sen får man upprepade gånger spraya. Var noga med att lyfta på bladen så vätskan kommer åt överallt. Spraya även på en mulen dag, annars kan bladen brännas av solens strålar.
 
Vill man, kan man klä gången mellan plantorna med markduk, halm eller flis. Man stoppar då ogräs och revorna får inte fäste och sprids lika lätt.
 
Lycka till =)!



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

mingsgronavarld.blogg.se

trädgårdsmästare vilhelmina

RSS 2.0